Het ontwerp

Het ontwerp

Huis van Delft

Huis van Delft is ontworpen door architect en voormalig Rijksbouwmeester Ir Frits van Dongen. Van Dongen verwierf grote bekendheid door zijn spectaculaire ontwerpen van woningbouw in steden in binnen- en buitenland. Hij toonde zich tevens een meester in het ontwerpen van gebouwen voor kunst & cultuur, onderwijsinstellingen en kantoren. Als architect en Rijksbouwmeester gaf hij inhoud aan zijn missie om hoogwaardige oplossingen te bieden voor toekomstige stedelijke, economische en duurzaamheidsvraagstukken. De tweede architect, Patrick Koschuch, is gespecialiseerd in gebouwen voor de culturele en publieke sector, alsook in utiliteits- en woningbouw, waarbij hoge eisen worden gesteld aan de materialisatie.

Bekijk het woningaanbodLees meer

Een icoon voor de stad

“Het concept van Huis van Delft was vrij snel helder. De locatie vraagt om een gebouw dat als visitekaartje van de stad twee werelden samenbrengt: de Middeleeuwse binnenstad en de hedendaagse TU Delft met zijn magnifieke innovaties en uitvindingen. Het moest het verhaal van de pioniers van Delft worden. Om een brug te slaan tussen het verleden, het heden en de toekomst hebben we de historische bouw – die soms niet eens meer bestaat – als basis genomen voor de verschijning van Huis van Delft. We wilden geen letterlijke vertaling van de oorspronkelijke gevels maken, maar een abstrahering daarvan. Het doorontwikkelen van het concept is een zich herhalend proces dat ongeveer een jaar heeft geduurd om tot een nieuw beeld te komen”. Er is voor gekozen om bewoners, bezoekers en passanten te intrigeren door de verschijningsvorm en materialisatie van Huis van Delft. “Wij willen hen nieuwsgierig maken naar wat er binnen gebeurt en daardoor uitnodigend zijn. Wij hebben getracht voor Huis van Delft een bijna optische illusie te creëren, die in de wereld van de architectuur heel bijzonder is.

Zij aanzicht van Huis van Delft

GEVEL VAN BLAUW

In de plint van Huis van Delft hebben de architecten drie imponerende, metershoge entrees opgenomen, waarvan de contouren refereren aan de huizen van de Delftse pioniers. Voor de architecten was de grootste uitdaging om een materiaalkeuze te maken voor de vormgeving van Huis van Delft. Huis van Delft is van meet af aan bedoeld als “een cadeau aan de stad Delft”. Dus moest het spectaculair worden. Aanvankelijk werd de buitengevel ontworpen met blauw geschakeerd glas, en vervolgens was er een ontwerp met de gevel in blauw staal. Uiteindelijk kwamen de opdrachtgever en de architecten overeen dat er een ontwerp werd gemaakt dat écht past bij Delft: een gevel van blauw geschakeerde keramische tegels.

De architect hierover: “Ik heb in mijn werk geleerd dat als je iets ontwerpt dat heel specifiek en uniek is, mensen er dan ook trots op zijn en zich eraan hechten. Dat houden van en omarmen, is sterk verbonden aan het begrip tijdloosheid. Zo kan het gebouw dat als een baken in de stad staat, een nieuw icoon van Delft worden. Ik houd van ambachtelijkheid en materialen, die niet generiek zijn maar juist heel specifiek. Ik hoop dat mensen straks door het verhaal achter het ontwerp heel bewust kiezen om in Huis van Delft te willen wonen”.

Zij aanzicht van Huis van Delft

vandaal makelaardij

Voor informatie over de appartementen kunt u contact opnemen met Van Daal Makelaardij, met Jacqueline Papendrecht of Jan Paul van Daal, te bereiken via
info@huisvandelft.nl of
telefonisch (015) 2127300.