Dutch design

Dutch design

eeuwenoud ambacht met tijdloze schoonheid

Keramiek heeft een grote aantrekkingskracht op hedendaagse architecten, kunstenaars en ontwerpers. De duurzaamheid van het materiaal, de tijdloze schoonheid en de toegevoegde culturele waarde is voor een kunstwerk of gebouw evident. Voor de afwerking van Huis van Delft is gekozen voor een semi-handgemaakte tegel in meer afmetingen en met de hand geglazuurd, om het ambachtelijke karakter van het monumentale gebouw te benadrukken. De tegels worden geproduceerd in negen verschillende kleurnuances chroom blauw, waarvoor een speciaal glazuurreceptuur is ontwikkeld.

Bekijk het woningaanbodLees meer

Zij aanzicht van Huis van Delft

Koninklijke tichelaar

Voor Huis van Delft zijn in de fabriek van Koninklijke Tichelaar in Makkum eerst ruim honderd proeftegels bewerkt met een reeks recepturen. Bij de experimenten is gezocht naar de juiste kleur, matheid, glansgraad (reflectie) van de tegel en het metallische effect. Uiteindelijk leverde een combinatie van twee recepturen het gewenste resultaat op. Het metallische glazuur zorgt voor een levendige uitstraling. Door de reflectie van het licht beleef je het gebouw elke keer anders, ‘multiple reading’ zoals het in vaktermen ook wel wordt genoemd. Het keramiek voor de binnenzijde van de publieke ruimten komt ook uit Makkum. Op de in totaal 120.000 handgevormde geglazuurde tegels in het typisch oudhollands formaat van 13 x 13 cm wordt naar een hedendaags ontwerp de Delftse canon op originele manier afgebeeld.

koningklijke tigelaar

Dutch design met werk van Job Smeets

Job Smeets (Studio Job)

In Huis van Delft wordt op de begane grond in de publieke ruimte door Job Smeets van Studio Job een uniek kunstwerk aangebracht. Smeets startte als pionier in 1998 Studio Job met als missie: ‘to create once-in-a-life-time art and design objects”. Smeets maakte die missie ruimschoots waar. Hij is wereldwijd de meest toonaangevende kunstenaar en vormgever in binnen- en buitenland. De (internationale) media, waaronder The Financial Times, riepen hem uit tot ‘the most influential designer in the world’. Het werk van Studio Job is opgenomen in ruim 40 musea wereldwijd waaronder het Louvre in Parijs, het Victoria & Albert in Londen en het Rijksmuseum in Amsterdam. Zijn oeuvre loopt uiteen van de Koningszegel van Willem-Alexander -een miljoenenoplage- tot levensgrote bronzen sculpturen in Miami Beach of de Studio Job Wunderkammer voor Swarovski in Innsbruck.

Zijn werken zijn per definitie enig in hun soort, met een onovertroffen originaliteit en passie gecreëerd. Smeets verstaat de kunst om met hoogstaand ervaren vakmanschap combinaties te maken van monumentaal design en grafisch artwork t.b.v. design en toegepaste kunst. Dat maakt zijn oeuvre wereldberoemd, getuige ook de talloze prijzen en onderscheidingen die hij voor zijn werk ontving. Voor Huis van Delft maakte Job Smeets gebruik van zijn internationale ervaring. Hij liet zich inspireren in Italië om zo nieuwe inzichten te verkrijgen. Hij zegt daarover: “Dat past in deze tijd, waarin we de wereld verkleinen om hem daarmee te vergroten”. Dat bracht hem tot de gedachte om een panoramisch, expressief en dynamisch werk te maken, waar de historie van Delft als een rode draad doorheen loopt. Smeets koos voor een kunstwerk van 2.000 m2, en realiseert zich daarbij dat het volume een grote spanningsboog vereist. “Je moet mensen boeien en blijven boeien. We doen dit in 2021 opdat het honderden jaren een spektakel zal blijven”. Smeets beschouwt dit kunstwerk voor Huis van Delft het grootste dat hij in zijn carrière maakt.

Job smeets

Job smeets

Job smeets

Job smeets

Job smeets

Job smeets

Job smeets

Grenzeloos en verbluffend origineel

Bij elk concept, bij elke uitwerking daarvan staat de uniciteit van het kunstwerk centraal. En dat geldt zeker ook voor het realiseren van een beeld van de Delftse canon. Dat beeld voorziet in visualisering van baanbrekende uitvindingen en innovaties, eeuwen geleden ingezet. Maar zetten zich onverminderd voort in de canon van de laatste eeuw: technologische vernieuwing, die een ongekende toepassing kent. Smeets: “Om die loop van de geschiedenis vorm en inhoud te geven, ben je je bewust van de plaats daarvan in de verbeelding die kunst oproept”. Het tegeltableau dat Job Smeets maakt, kent een ongekende en verrassende detaillering van gevisualiseerde historische en hedendaagse beelden.

Hij zegt daarover: “Steeds opnieuw kun je iets ontdekken; word je geboeid door het geheel en door een facet van het geheel, en verandert je argeloosheid in getroffen waarneming”. Het concept van het kunstwerk in Huis van Delft wordt gekenschetst door grenzeloze, kleurrijke en verbluffende originaliteit. En daarnaast door meesterlijk vakmanschap. In Studio Job werkt een getalenteerd team van kunstenaars, vakmannen- en vrouwen, dat tezamen het gehele spectrum van eeuwenoude ambachten tot moderne digitale technieken beheerst. Voor Huis van Delft werkt Studio Job bijvoorbeeld samen met Koninklijke Tichelaar, omdat “zij het keramisch proces in alle opzichten beheersen en dat leidt tot een waardevol en eerlijk product”. En werkt hij om dezelfde reden met het TextielMuseum Tilburg, dat een TextielLab huisvest, waar eigentijdse en eigenzinnige toepassingen van textiele materialen en vormen worden gerealiseerd.

Smeets is onder de indruk van het idee achter Huis van Delft; dat er op deze plaats en in deze omgeving zoveel ruimte wordt geschapen om een groot publiek uit te nodigen om kennis te nemen van beeldende kunst, die hen meeneemt in de geschiedenis, en hen voert naar de toekomst van komende eeuwen. Hij vindt het dan ook een voorrecht dat hij in staat gesteld is om een publiekstrekker te maken met private financiering. “Zoiets maak je 1 of 2 keer in je carrière mee. Want er spreekt vertrouwen en respect uit en dat vormt de basis van mijn vak, dat ik met passie en liefde uitoefen ”.

Dutch design met werk van Job Smeets

Zij aanzicht van Huis van Delft

WETENSCHAP EN KUNST

Op de begane grond van Huis van Delft ontstaat een Innovation Gallery, waar toonaangevende organisaties uit Delft zich presenteren aan een breed publiek. De aangesloten partners van de Innovation Gallery zijn de Gemeente Delft, TU Delft, Royal HaskoningDHV, TNO, Reinier de Graaf Gasthuis, Royal Delft, DSM, IHE Delft, Hoogheemraadschap Delfland en Deltares. In de ruimte van het kunstwerk van Job Smeets zorgen zij onder meer voor wisselende exposities en (interactieve) presentaties, aan de hand van de thema’s water, biotechnologie en gezondheid.

Op verrassende en boeiende wijze wordt uitgelegd wat wetenschap doet en kan, en dat steeds in relatie tot kunst. Daarnaast worden de laatste innovaties of uitvindingen getoond van bijvoorbeeld Delft Dream Teams die werkten aan opzienbarende resultaten, van Eco Runner en Aerospace Rocker tot Project MARCH. De Innovation Gallery laat zien dat Delft met recht trots mag zijn op zijn uitstekende reputatie.

In Delft worden al eeuwenlang successen geboekt die bepalend waren én zijn voor vernieuwing en toekomstperspectief. Het unieke van de Innovation Gallery is dat iedereen welkom is, de ruimte is vrij toegankelijk, en biedt – ook door de organisatie van educatie-projecten - de bezoekers een interessante inkijk in de wereld van wetenschap, technologie en kunst. Zo ontstaat er een Huiskamer in Huis van Delft, waar Delftenaren en bezoekers aan de stad welkom zijn.

Met de Innovation Gallery in Huis van Delft worden de stad, de technologie, cultuur en maakindustrie op bijzondere wijze op de kaart gezet. Het wordt een plek waar Delftenaren, toeristen, kunstliefhebbers en congresbezoekers met plezier zullen komen en terugkomen om zich te verwonderen over het snijvlak van kunst en wetenschap. Er is ruimte voor grote en kleine programmering, die open staat voor het hele Delftse eco-systeem. 

Toekomstgericht wonen

APPARTEMENTEN

In Huis van Delft komen in totaal 53 woningen in verschillende woningtypes. Appartementen in verschillende afmetingen, variërend van 49m2 tot 220 m2. Appartementen die gelijkvloers zijn of 2 etages hebben. Compact, ruim of extra groot. Appartementen die binnen aangegeven kaders naar eigen inzicht in te delen zijn (in ieder appartement is de plaats van badkamer, keuken en technische ruimte bepaald). De verschillende woningtypes bieden aantrekkelijke mogelijkheden. Persoonlijke wensen kunnen ingevuld worden. Door de schitterende afwerking en de mogelijkheid tot keuze uit verschillende metrages, ontstaat er een interessante mix van bewoners, die zich betrokken zal voelen bij het unieke concept van dit gebouw.

Bekijk het woningaanbod

vandaal makelaardij

Voor informatie over de appartementen kunt u contact opnemen met Van Daal Makelaardij, met Jacqueline Papendrecht of Jan Paul van Daal, te bereiken via
info@huisvandelft.nl of
telefonisch (015) 2127300.